Amerikaanse koelkasten worden ook wel side-by-side koelkasten genoemd. Bij deze grote koelvrieskasten zijn het koel- en vriesgedeelte naast elkaar geplaatst. Een Amerikaanse koelkast heeft dan ook twee deuren naast elkaar.

Amerikaanse koelkasten bieden veel ruimte en beschikken vaak over extra functionaliteiten, zoals een watertap voor gekoeld drinkwater of een ijsblokjesmaker. Een nadeel is dat dit type koelkast niet zo zuinig is.

Koel- en vriesgedeelte

Bij een Amerikaanse koelkast is het koelgedeelte altijd aan de rechterkant geplaatst en het vriesgedeelte aan de linkerkant. Sommige modellen beschikken enkel over een koelgedeelte, terwijl andere modellen een koel- en vriesgedeelte bevatten. Verder zijn er ook modellen verkrijgbaar met enkel een waterdispenser. Deze koelkasten beschikken over een intern waterreservoir en hoeven niet op de wateraansluiting te worden aangesloten.

Water- en ijsdispenser

Daarnaast zijn er ook nog koelkasten die over een water- en ijsdispenser beschikken. Deze koelkasten zijn verkrijgbaar met een intern waterreservoir en met een aansluiting op de waterkraan. Dit type koelkast heeft dus geen wateraansluiting op de kraan nodig.

No Frost systeem

Elk type Amerikaanse koelkast beschikt over een No Frost systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het koel- en vriesgedeelte niet aanvriest. Het vriesgedeelte zal geregeld lichtjes opdooien om daarna de condens via de verdamper te laten wegvloeien. Het kan zijn dat je koelkast dan even een borrelend geluid maakt. Daarna vriest hij automatisch weer terug. Als je de koelkast op de wateraansluiting aansluit, maakt deze automatisch ijsblokjes aan. De eerste keer kan dit 12 tot 24 uur duren voordat de koelkast ijsblokjes heeft aangemaakt.

Waterpas

Voor een optimaal gebruik van een Amerikaanse koelkast is het zinvol om deze altijd waterpas neer te zetten met uitgedraaide stelpootjes. Als u dit niet doet, dan gaat de koelkast resoneren en produceert deze een vervelend bromgeluid.

Gebruik van de watertap 

Wil je de watertap van de koelkast gebruiken? Laat de eerste keer het water dan zeker 5 minuten door de tap lopen. Het kan voorkomen dat het water in het begin naar plastic smaakt. Normaal gesproken verdwijnt deze smaak snel. Het is een aanrader om een waterfilter tussen de kraan en de koelkast te plaatsen. Dit zorgt er weer voor dat de bacteriƫn worden gedood en de watersmaak verbeterd wordt. Als je een waterfilter plaatst, dan kan het water de eerste paar minuten zwart of wit zijn. Dit is normaal. Als je het water een aantal minuten door laat lopen, dan zal deze kleur verdwijnen en stroomt er gewoon helder water uit de kraan.

Stof verwijderen

Het kan wel eens voorkomen dat je Amerikaanse koelkast ineens stopt met vriezen, terwijl de temperatuurmeter gewoon aangeeft dat hij het doet. Meestal zit er dan wat stof achter de plaat bij de compressor en de verdamper. Aangezien een compressor altijd warm is, trekt deze veel stof aan. Door deze stofvorming kan het zijn dat de koelkast niet meer optimaal functioneert. Zet dan de koelkast 24 uur uit en verwijder het stof. Als je de koelkast dan na een dag weer aanzet, doet deze het weer goed.